MENÚ

Històric Eleccions 26-J 2016 / Eleccions Generals Espanyoles 2016

Així ha evolucionat la participació (%)

Els comicis en què els catalans han assistit de forma més massiva a les urnes van ser les eleccions espanyoles del 1982 (amb una participació del 80,2% del cens) i les primeres després del franquisme, les espanyoles del 1979 (79,5%). Des de llavors, les eleccions espanyoles han seduït menys però han presentat sempre una abstenció inferior que les europees, catalanes i municipals, fins que el procés va fer disparar la participació als comicis al Parlament, tant el 2012 (69,6%) com sobretot el darrer 27-S (77,5%), les terceres amb més vots de les últimes dècades.

Així ha evolucionat la composició del Congrés

Les dues primeres eleccions espanyoles van tenir com a vencedora la UCD, que el 1982 es va desplomar, cosa que va permetre al PSOE aconseguir la primera majoria absoluta posterior al franquisme, però també a l'Aliança Popular (posteriorment reconvertida en el PP) menjar bona part del seu espai i situar-se com a segon força (creixent dels 9 als 107 diputats). Fins el 1996, però, el PP de José María Aznar no van poder superar uns socialistes ferits per la corrupció, la crisi econòmica i escàndols com els GAL. Dues legislatures més tard, el PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero va tornar a la Moncloa, on va mantenir-s'hi fins el 2011, quan el popular Mariano Rajoy va imposar-se per majoria absoluta. Sigui com sigui, populars i socialistes han blindat el bipartidisme durant tres dècades i només, a molta distància, IU va aixecar el cap el 1996, amb 21 escons. Ara, C's i Podem amenacen amb irrompre amb més força.

Així ha evolucionat el vot

El bipartidisme s'ha mantingut fins ara, bàsicament, pel fet que PP i PSOE han estat fins ara els dos partits que (excepte en els dos primers comicis) han rebut més vots, a molta diferència de la resta. Tot i això, també s'han beneficiat d'una llei electoral molt poc proporcional (molt menys que en les eleccions catalanes) per la qual el nombre de vots per aconseguir escons a les províncies petites és molt inferior que en les províncies grans, ja que s'hi fixa un mínim de diputats a escollir, els quals se'ls reparteixen quasi en exclusiva entre els dos principals partits. Tot i això, el cert és que PP i PSOE han sumat més del 70% dels vots des del 1982, enfilant-se en ocasions fins i tot al 80%.

Redacció Auri Garcia Disseny Ricard Marfà Programació Marc Camprodon, Idoia Longan i Marc Funollet